0

Чзянцзакоу, Пламен Вълков, наш пратеник

Председателят на БОК Стефка Костадинова подкрепи звездата ни в ски скока Владимир Зографски, като дойде от Пекин до Чзянцзакоу (200 км) лично да го гледа в квалификацията, в която нашето момче зае престижното 13-о място и се класира за утрешния финал на малката шанца. Заедно с примата на българския спорт бяха и генсекът на БОК Белчо Горанов и спортният министър Радостин Василев. След ски скока тримата се отправиха за биатлона за да подкрепят и смесената щафета на България на 4 х 6 км.

"Самото класиране на българските спортисти на зимната олимпиада в Пекин може да се счита за геройство", каза за пратеника на „Мач Телеграф“ Костадинова.

Тя пожела успех на състезателите и изрази надежда, че те ще покажат най-доброто от себе си в китайската столица. Костадинова и министърът на младежта и спорта Радостин Василев вчера бяха сред официалните гости на откриването на олимпиадата в Пекин.

"Чувствам се много добре в Пекин, защото вчера гледах с най-голямо удоволствие откриването. Беше невероятно красиво. Според мен българската делегация заслужава златен медал. Бяха страхотни. Искам да благодаря на целия екип, да благодаря на министъра на младежта и спорта Радостин Василев, че отдели от времето си, за да дойде и да поздрави нашите спортисти, и на всички герои, които са покрили олимпийски квоти. Това е един вид победа. Пожелавам им само да са здрави и да реализират тук в Пекин на тези зимни oлимпийски игри своята върхова спортна форма. Стискам им палци", заяви Костадинова.

"Всеки ден получавам информация от българските спортисти тук. Засега няма оплаквания. Всички са концентрирани, готвят се. Аз като бивш спортист бих казала, че големият спортист никога не мрънка - той е дошъл тук, за да реализира своята спортна форма. Всички знаят, че една олимпиада е каймакът на спортната кариера, така че оплаквания за момента няма. Все пак условията са еднакви за всички", допълни тя.

Костадинова подчерта, че българските спортисти не са натоварени с никакви очаквания.

"Всеки един спортист тук осъзнава своята отговорност. Нашата българска делегация стартира днес. Рано е да говорим за очаквания. Ще направим анализ, когато свърши олимпиадата. Ние стискаме палци. Никога не ме натоварвали спортистите ни с някакви очаквания. Те много добре осъзнават какво се изисква от тях - те, техните федерации, техните семейства, както и ние като фенове, като хора, които помагаме", завърши Костадинова.

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев бе категоричен, че не поставя никакви изисквания към българските спортисти на зимните игри в Пекин, като подчерта, че самото им класиране на олимпиадата в китайската столица е успех.

"Предвид условията, които държавата е създала за спортистите и инвестициите в спорт през последните години, за мен самото класиране за олимпиада е успех. В никакъв случай няма да ги натоварвам с някакви изисквания, особено пък аз. Благодаря им, че въпреки всички трудности, които изпитват, нашата делегация е от 16 спортисти. Това не е никак малко. Видяхме държави с много сериозен исторически опит, който нямат такава делегация, така че важното е, че са тук - принципът на олимпийските игри. Ако нещо постигнат, естествено това е добре дошло за България", заяви министърът.

"Настроен съм много положително. Вчера имаше изключително откриване на олимпиадата, беше запомнящо се. Сега гледах квалификацията на Зографски. Класира се за официалния старт утре, когато се надявам да постигне сериозен резултат. Организацията е на много високо ниво. За съжаление официалните лица сме малко изолирани, но мерките за безопасност, предвид ситуацията, са на първо място. Не знам как е било преди Игрите в Китай, но сега хората се отнасят изключително отговорно към сигурността и здравето на всички", каза още Василев за „Мач Телеграф“.